,

Wat te doen als een bril of lenzen niet de oplossing is?

Ouderen zijn anno 2017 veel actiever dan vroeger. Waar 80-plussers een generatie geleden soms letterlijk achter de geraniums zaten, rijden ze tegenwoordig nog auto. Dan is het wel prettig als je zicht tot op hoge leeftijd goed blijft. Een van de manieren waarop je dat kunt bewerkstelligen is door regelmatige metingen.

Als wij bij Remón Optiek een oogmeting doen en iemand ziet slecht, dan kijken we altijd eerst of er een zogenaamd optisch probleem is. Kunnen we met een bril of contactlenzen het gezichtsvermogen terugbrengen tot een normaal niveau? Als dat kan, ligt het minder voor de hand dat er iets niet pluis is met de gezondheid van de ogen.

Dan kan de oorzaak zijn dat het netvlies niet kiplekker is of dat er sprake is van staarvorming

Maar het komt dus ook regelmatig voor dat mensen slechter blijven zien ondanks een optische correctie. En dan kan de oorzaak zijn dat het netvlies niet kiplekker is of dat er sprake is van staarvorming. Als optometrist ben ik elke vrijdag aanwezig bij Remón Optiek om dat te onderzoeken.

Een van de dingen die je dan tegenkomt is staarvorming. Meestal komt dat voor bij mensen vanaf 60, 65 jaar. Deels is staar erfelijk bepaald, deels is het een ouderdomsverschijnsel. Naarmate wij ouder worden, gaat ons lichaam ook op allerlei manieren verouderen. Dat geldt voor onze souplesse, voor bijvoorbeeld de oren, maar ook voor de ogen.

De voordelen van een operatie moeten altijd opwegen tegen de risico’s

Bij staar wordt de ooglens langzaam troebel. Doorgaans is dat goed te verhelpen, namelijk door een operatie waarbij de lens uit het oog wordt vervangen door een kunstlens. Oogartsen doen die operatie pas als de patiënt echt last heeft. Want de voordelen van een operatie moeten altijd opwegen tegen de risico’s. Een staaroperatie lijkt eenvoudig, maar is wel degelijk een operatie. Het lijkt een fluitje van een cent omdat het zo gebeurd is, maar het blijft een technisch hoogstandje waarbij ook dingen fout kunnen gaan. Dan moet je denken aan een verkeerde reactie van het netvlies, een bloeding in het oog of een te hoog oplopende oogdruk. Daarom zeg ik ook altijd: je moet er pas iets aan doen als je last hebt. En als ik dan zie dat je staar hebt, dan zal ik je doorverwijzen naar de oogarts.

Een andere afwijking die de optometrist kan constateren als een bril of lenzen niet de oplossing was voor slecht zicht is ‘macula degeneratie’. Simpel gezegd: slijtage van het netvlies. Ook dat is een klacht die met genen en leeftijd te maken heeft. Naar schatting zijn er ruim 100.000 Nederlanders van 50 jaar en ouder die het hebben. En de kans om het te krijgen neemt toe naarmate de leeftijd stijgt.

Herstel krijg je bij macula degeneratie nooit meer, wat je kwijt bent, is weg

Het vervelende van macula degeneratie is dat er weinig aan te doen is. Als er sprake is van een vochtophoping onder het netvlies, kun je nog wel dat vocht ‘te lijf gaan’ met injecties. Maar daarmee voorkom je alleen dat het nog erger wordt. Herstel krijg je nooit meer, wat je kwijt bent, is weg.

Dus waar je bij staar iemand kunt terugbrengen naar een normaal gezichtsvermogen, kun je bij macula degeneratie weinig doen. Iemand gaat steeds een beetje slechter zien en er is geen vooruitzicht dat het beter wordt. Over de vraag of het te voorkomen is, verschillen de meningen. De ene oogarts zegt dat je voedingssupplementen moet nemen, de ander zegt dat er onvoldoende bewijs is dat dat werkt. Wat in elk geval wel een feit is: gezond eten is (ook) goed voor je ogen. Dus dat raad ik iedereen sowieso aan. Als je je dagelijks noodzakelijke portie vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen krijgt, dan kun je dit soort oogziektes vertragen of langer buiten de deur houden. En nog iets: rokers hebben twee tot drie keer zoveel kans om macula degeneratie te krijgen…

Piet van der Meulen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *