,

Controle diabetes bij Remón Optiek

 

 

Er komt elk jaar in Nederland een volle Amsterdam ArenA bij aan mensen met diabetes 2. Terwijl er al meer dan 1.100.000 zijn. Aangezien bij deze vorm van diabetes ook de ogen kunnen worden aangetast, speelt de optometrist soms een rol bij de controle.

Diabetes 2 wordt wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd, maar dat is niet helemaal terecht meer. Het is een ziekte die ook verband houdt met overgewicht en dat komt op jongere leeftijd ook voor. Dus zijn er ook regelmatig jongere mensen bij wie diabetes 2 is geconstateerd.

Veel mensen lopen jaren ongemerkt rond met diabetes voordat de ziekte wordt ontdekt. Ongeveer de helft daarvan heeft al chronische complicaties. Omdat niet iedere diabeet oogproblemen krijgt, zal de huisartsen afhankelijk van de situatie doorverwijzen naar de oogarts. Deze zal de diabeet één keer per jaar à twee jaar terug laten komen voor het maken van netvliesfoto’s.

Omdat het netvlies veel energie vraagt, moeten er veel zuurstof en voedingsstoffen heen

Diabetes 2 kan namelijk gevaarlijk zijn voor de ogen. In een gevorderd stadium krijg je vaatafwijkingen. De doorbloeding in de haarvaatjes wordt slechter. Daardoor ontstaat er bij patiënten een slechte  zuurstofvoorziening in het netvlies. Omdat het netvlies veel energie vraagt, moeten er veel zuurstof en voedingsstoffen heen. Lukt dat niet voldoende via de bestaande bloedvaatjes, dan kunnen nieuwe bloedvaatjes ontstaan. Die zijn van slechtere kwaliteit en kunnen vaatlekkages en daardoor kunnen bloedingen ontstaan.

Mensen met diabetes 2, en dat is tegenwoordig dus ongeveer één op de veertien Nederlanders, die eenmaal zijn ‘ingeregeld’, kunnen in sommige gevallen voor een jaarlijkse check bij de optometrist van Remón Optiek terecht. Wij bekijken dan eventuele veranderingen. Zien we dan bijvoorbeeld vaatveranderingen of kleine bloedinkjes, dan kunnen we de klant doorsturen voor behandeling. Als het risico bestaat dat het centrale deel van het netvlies (waarmee we de krant lezen, televisie kijken, etcetera), aangetast wordt , dan kan de oogarts besluiten vaten die zich buiten het centrale gebied van het netvlies bevinden, via laser ‘weg te branden’, zodat zuurstof en voedingsstoffen nar het centrale deel gaan.

We weten inmiddels dat een gezond voedingspatroon, beweging en een beter gewicht gunstig zijn

Hoewel de precieze oorzaak van diabetes type 2 nog steeds niet goed bekend is, weet men steeds beter wat er gebeurt. Zo weten we inmiddels dat een gezond voedingspatroon, beweging en een beter gewicht gunstig zijn en er zelfs weleens voor kunnen zorgen dat tabletjes of spuiten van insuline niet meer nodig zijn. Helaas is het nog wel steeds zo dat schade die eenmaal in de ogen is ontstaan, niet meer kan worden hersteld. Daarom is die jaarlijkse controle ook zo belangrijk.

Heb je diabetes 2 en merk je veranderingen aan je zicht of zit je met vragen? Meld je gerust!

Groet,

Piet van der Meulen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *