Droge ogen bij diabetes mellitus

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte. De ziekte heet diabetes omdat het lichaam de suikerspiegel niet adequaat kan reguleren. De bloedsuikerspiegel van diabetici varieert enorm. Dit heeft ernstige gevolgen voor het hele lichaam, en dus ook voor de ogen.

De oorzaak van de gebrekkige regulering van de bloedsuiker is het hormoon insuline. Insuline wordt in de alvleesklier gevormd en zorgt dat de suiker die binnenkomt door de vertering van de voedingsstoffen, in de bloedbaan terechtkomt en in de lichaamscellen wordt opgenomen. In de cellen wordt de suiker dan opgeslagen als energiereserve en vrijgegeven wanneer nodig. Bij diabetici wordt te weinig of geen insuline gevormd. Bovendien reageren de cellen vaak aanzienlijk slechter op insuline en worden resistent. Het gevolg is dat de suiker in het bloed blijft, wat leidt tot blijvende schade aan de cellen en veranderingen in de bloedvaten. Betrokken personen merken de hoge bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld door een constante drang om te plassen en veel dorst. De schade is onomkeerbaar en heeft ernstige gevolgen voor de organen en de weefsels.

De mate waarin diabetes het lichaam beïnvloedt, hangt af van hoe goed de bloedsuikerspiegel wordt ingesteld en de duur van de ziekte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *