,

Hoe kom je aan die vage klachten?

Regelmatig komen er mensen in onze winkel die prima kunnen zien, maar toch klachten hebben die met de ogen te maken kunnen hebben. Je moet dan denken aan geïrriteerde ogen, concentratieproblemen, vertraging bij het wisselen tussen dichtbij en veraf kijken, moeite met scherpstellen, hoofdpijn en pijn in het nek-schoudergebied.

Het kan natuurlijk heel goed dat dit soort klachten door een verkeerde houding worden veroorzaakt. Dat zien we bijvoorbeeld regelmatig bij mensen die veel achter de computer zitten. Dan gaan de spieren in hun nek dusdanig verkrampen, dat ie vast komt te zitten.

Bij een bepaald aantal punten op de vragenlijst, gaan we de Pola-test doen

Maar het kan ook dat er wel degelijk sprake is van een oogafwijking. Als wij vermoeden dat dat het geval is, werken we een vragenlijst af, waarbij de diverse onderdelen punten krijgen. Bij een bepaald aantal punten gaan we de zogenaamde Pola-test doen. Remón Optiek is een van de weinige opticiens/optometristen in Friesland die de apparatuur en kennis in huis heeft om die test uit te voeren. Daarbij onderzoeken we of de ogen parallel kijken. Is dat niet het geval, dan moeten je ogen constant bijgestuurd worden naar een parallelle, rechte stand om één beeld te zien en dat bijsturen zorgt voor die klachten. Feitelijk is bij mensen die dat hebben sprake van onzichtbare scheelheid. In vaktermen: van fixatie disparatie. Mocht uit dat onderzoek blijken dat iemand dat probleem heeft, dan kunnen we het verhelpen met een bril met prismaglazen. Dat zijn glazen die zorgen dat het licht anders invalt dan bij normale glazen.

Of er een prismacorrectie gegeven moet worden of niet, daarover bestaat al jaren verschil van inzicht bij de vakmensen die zich er mee bezig houden: opticiens, optometristen, orthoptisten en oogartsen. Dat komt doordat er verschillende meetmethodes zijn, waarvan er geen enkele is die onbetwistbare uitkomsten geeft. En de materie is dermate complex, dat metingen een tijdrovende klus zijn. Verder is er ook nog een kans dat in de loop van de tijd de afwijking erger wordt.

Omdat wij meer tijd in onderzoek kunnen steken, komen we beter toe aan fine-tuning

Heel vaak wordt daarom door oogartsen en orthoptisten een prismacorrectie afgeraden. Het gevolg daarvan is dat klachten blijven bestaan. Ook wij stellen ons terughoudend op bij het adviseren van prismaglazen, maar zien kleine afwijkingen minder snel als verwaarloosbaar. En omdat we meer tijd in onderzoek kunnen steken, komen we beter toe aan fine-tuning. Ons hoofddoel is het verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen van de klachten. Hoe mooi is het niet, dat een klant van de klachten af is en eindelijk rustig ziet?

De grote opticienketens besteden nauwelijks aandacht aan dit aspect. Terwijl bij ons zo’n 15 tot 20 procent van de klanten een prismaglas krijgt aangemeten omdat we die afwijking constateren.

Overigens hebben die klachten lang niet altijd te maken met die ‘onzichtbare scheelheid’ of een verkeerde houding. Het kan ook komen doordat de evolutie van ons lichaam minder snel gaat dan ons gedrag. En dan heb ik het natuurlijk over beeldschermwerk. Hebben de klachten daarmee te maken en niet met die ‘onzichtbare scheelheid’, dan kan een computerbril helpen ze op te lossen.

Heb je een of meer van de klachten die ik noemde, schroom dan niet bij ons binnen te lopen!

 

Groet,

Remon

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *