Hoe voorkom je dat je kind jong een bril nodig heeft?

De ogen van het gemiddelde Nederlandse kind gaan achteruit. Uit een zeer recente nog lopende studie van het Erasmus MC blijkt dat steeds meer kinderen steeds jonger al een bril nodig hebben om scherp te zien in de verte. Ze worden jong bijziend, wat op latere leeftijd tot nare gevolgen kan leiden. De trend in Nederland is ronduit alarmerend: 25% van de 13-jarigen heeft al een bril nodig.

Waarom vermindert hun zicht al zo jong? Dat heeft alles te maken met de schermen. Als je heel veel dichtbij kijkt en leest, moeten de oogspieren zich meer aanspannen en dat vervormt de ogen. Daarnaast knipper je bij dichtbij kijken minder, waardoor de ogen uitdrogen. Helaas, voor onze huidige generatie kinderen is het aanbod van schermen overweldigend. Smartphone, tablet, (spel)computer, het Digibord op school en de tv zijn in overvloed aanwezig. Kinderen spelen daardoor gemiddeld minder buiten en kijken dus minder vaak in de verte. Daarom verliest een kind eerder het vermogen om op die afstand scherp te zien. Met verminderende leerprestaties tot gevolg.

Je zou denken dat dit goed nieuws is voor opticiens. Maar wij verkopen liever geen bril aan kinderen. Wij stellen het moment dat ze er echt niet meer onderuit komen liever uit. Hoe minder kinderen een bril dragen, hoe liever het ons is. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je daar ook voor zorgen. Het is heel simpel: zorg dat je kinderen niet te veel dichtbij kijken, op welk scherm dan ook.

Er bestaan richtlijnen wat dit betreft eenvoudige richtlijnen voor de totale beeldschermtijd per dag van je kinderen.  Zijn de 6 tot 8 jaar, beperk het dan tot maximaal een uur per dag. Van 8 tot 10 jaar is anderhalf uur het maximum, van 10 tot 12 jaar twee uur en voor 12 jaar en ouder maximaal drie uur.  Als ze daarnaast gestimuleerd worden om in de verte te kijken (lees: buiten te spelen), heb je er als ouder alles aan gedaan om te zorgen dat je kind niet al heel jong een bril ‘moet’.

Twijfel te trouwens over het zichtvermogen van je kind (bijvoorbeeld omdat het met de ogen knijpt of vaak hoofdpijn heeft), kom dan vooral even langs bij Remón Optiek voor een oogmeting. Als een bril dan onmisbaar is, dan heb je bij ons al vanaf 99,50 euro een complete bril. Maar nogmaals: liever hebben we je kind nog even niet als klant!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *