,

Meten kinderogen is soms lastig

Moeite met het digibord op school. In de televisie kruipen. Hoofdpijn. Zomaar drie signalen die er op kunnen duiden dat je kind problemen heeft met de ogen.

De eerste stap die je dan zet: op naar Remón Optiek voor een oogmeting. Het probleem met kinderen is echter dat hun ooglenzen zo soepel zijn, dat ze zich heel makkelijk aanpassen aan het beeld (wij noemen dat accommoderen). Dit kan leiden tot heel verschillende metingen. Het komt wel voor dat een kind min 0,5 heeft, maar dat wij opeens een meting van min 5 hebben.

In zulke gevallen adviseren we altijd om een oogmeting bij de optometrist te doen. Optometristen mogen namelijk een druppeltje toepassen, waarmee de pupil wordt verwijd en de accommodatie wordt stilgelegd. Dat betekent dat je nooit een onzekere meting krijgt.

Wij adviseren ouders alle kinderen tussen 8 en 12 jaar minimaal één keer te meten met een druppeltje

Deze methode passen we ook toe bij mensen bij wie de opticien vermoedt dat er een verborgen verziendheid is. Niet alleen bij kinderen dus, maar ook bij volwassenen. Door de wijde pupillen kan de gezondheid van het inwendige van de ogen meteen ook beoordeeld worden.

De oogartsen in Nederland adviseren optometristen die in winkels werken om bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar minimaal één keer te meten met druppels. Dat hoeft dan verder niet meer, tenzij er aanleiding is om het wel te doen, bijvoorbeeld als er twijfel is bij een gewone oogmeting of als er sprake is van klachten.

Zelf adviseer ik ouders van wie ik de kinderen voor het eerst zie altijd om dan een meting met een druppeltje te doen. Want je wilt gewoon niet te veel of te weinig plus- of min-sterkte geven. Dat is ongewenst. En kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijnklachten.

Remón Optiek vindt goede oogzorg belangrijk en wil de prijs daarom betaalbaar houden

Om deze meting te stimuleren, heeft Remón besloten het bij Remón Optiek heel betaalbaar te houden. Hier kost een meting met een druppeltje 30 euro, waar je bij andere opticiens soms wel meer dan het dubbele betaalt. Die 30 euro dekt niet eens de kosten, maar dat is hoe wij hier denken over het belang van goede oogzorg. Die gaat boven alles.

De klanten moeten het wel zelf betalen. Ga je naar de oogarts, dan krijg je de kosten wel vergoed. Maar dan moet je vaak maanden wachten en er misschien wel vrij voor nemen. En bovendien: als je kind hoofdpijn heeft en het ligt aan de ogen, dan wil je er toch zo snel mogelijk vanaf?

Dus als je kind hoofdpijn heeft, bijna óp de televisie zit of in een tablet kruipt of op school wordt gezien dat kijken op het digibord problemen oplevert, twijfel dan niet en maak een afspraak. Ik ben elke vrijdag in Lemmer aanwezig, juist voor dit soort onderzoeken.

Tot ziens bij Remón Optiek!

Piet van der Meulen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *