,

Moeten alle kinderen een bril?

Als je een jaar of dertig geleden op de basisschool zat en je had een bril, was je een uitzondering. We gaan echter steeds meer toe naar een tijd waarin de leerling die géén bril draagt een opvallende verschijning is. Rara, hoe kan dat?

Vroeger keken we eigenlijk alleen in de verte. Tegenwoordig komt het grootste deel van de informatie die we verwerken van dichtbij. We kijken al op heel jonge leeftijd op tablets, op mobiele telefoons, naar de televisie, naar de computer… Daardoor gaan de ogen vervormen; ze worden eigenlijk iets te lang. En als dat het geval is, spreken we van bijziendheid. In ons jargon: myopie.

Bijziendheid is te voorkomen door ze minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen

Die bijziendheid is bij de meeste kinderen te voorkomen door ze niet te veel achter de apparaten te laten en minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen.

Maar vaak is het daarvoor al te laat. Het gekke is: kinderen hebben ogenschijnlijk helemaal geen last van bijziendheid. Ze passen hun gedrag namelijk automatisch aan. Ze veranderen gewoon van houding of kruipen nóg dichter op die televisie – en denken dan: zo, ik zie weer goed.

Juist als kinderen gaan leren lezen en schrijven komt hun bijziendheid aan de oppervlakte

Dit soort gedrag is voor ouders het signaal dat er ingegrepen moet worden. Ook onderwijzers kunnen hierin een rol spelen, want juist op het moment dat kinderen gaan leren lezen en schrijven, komt hun bijziendheid aan de oppervlakte. Als je dan niet ingrijpt, kan het zomaar zijn dat die min-sterkte op termijn uitgroeit naar -6 of -7. Terwijl het proces dus best te stoppen is.

In landen als Azië, waar ze op dit gebied een paar jaar op ons voor lopen, zie je dat veel kinderen vanaf een jaar of 10, 11 die eigenlijk een bril of lenzen moeten dragen, nachtlenzen gaan gebruiken. Daarbij hebben ze overdag dus nergens last van en worden de ogen ’s nachts ‘gerepareerd’. Dat is gezonder, dat is overdag prettiger en dat voorkomen dat ze steeds naar een zwaardere sterkte gaan.

Merk je dat jouw kind zich een onnatuurlijke houding heeft aangemeten of bijna ‘in’ de televisie zit, kom dan vooral even langs bij Remón Optiek voor een oogcheck!

Groet,

Remon

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *