,

Multifocale glazen hebben gewenning nodig

Als je op een verjaardag bent en het gaat over multifocale glazen, lijkt het soms wel of iedereen er problemen mee heeft. De waarheid is: je moet even wennen aan multifocale glazen. Maar daarna gaat het 99 van de 100 keer prima.

Als tegen mij wordt geklaagd over multifocale glazen, zeg ik altijd tegen veertigers en vijftigers: “Bijna iedereen van jouw leeftijd heeft een bril met multifocale glazen. Alleen: je hoort nooit de mensen bij wie het prima gaat, maar alleen de mensen die problemen hebben of hebben gehad. Daardoor lijkt het veel erger dan het is”.

Natuurlijk moet je wennen aan multifocale glazen. Als je er voor het eerst mee een trap afloopt, kan het lijken dat je in een zwart gat stapt. En als je een relatief klein leesgedeelte hebt, heb je een groot gebied met vertekeningen aan de zijkant. Daardoor kan het lijken of de wereld hen en weer draait.

Deels heeft dat te maken met het type glas in je bril. Met een bril met goedkope multifocale glazen kun je de kleine letters net zo goed lezen als met een bril met de duurste multifocale glazen. Alleen is er bij de tweede veel minder vertekening. Het comfort daarvan is veel groter.

Door veel vragen te stellen, ontdekken we wat de beste oplossing is

Wij nemen bij Remón Optiek altijd ruim de tijd om met onze klanten te overleggen welk probleem ze precies hebben. Door veel vragen te stellen, ontdekken we wat de beste oplossing is. Het kan dan best zijn dat wij iemand adviseren om juist geen bril met multifocale glazen te nemen, maar een ‘gewone’ bril en een computerbril. Uiteindelijk streven we altijd naar de oplossing die het beste bij iemand past.

Als de oplossing wel een multifocale bril is, moet je je realiseren dat een bril een hulpmiddel is. Vergelijk het met een rollator. Een bril is een dood ding dat je op je neus zet. Dat betekent dat wij ons moeten aanpassen aan de bril. We moeten wennen. Je moet dus enigszins met je hoofd bewegen. Hoe beter de glazen, des te minder je dat hoeft te doen.

Als je een cilinder hebt boven de 3, zijn multifocale lenzen niet de oplossing

Er is maar één multifocale oplossing waarbij je je nauwelijks hoeft aan te passen: bij multifocale lenzen. Die zitten direct op je ogen. Alleen: als je bijvoorbeeld een cilinder hebt boven de 3, dan is het bijna onmogelijk om multifocale lenzen te dragen. Over dat soort zaken kunnen onze contactlensspecialisten je in de winkel perfect voorlichten.

Ook als je al een multifocale bril hebt en daarmee problemen ondervindt, kunnen wij je adviseren. Vaak is de conclusie dat mensen die klachten houden niet de meest comfortabele glazen hebben gekocht. Of het wil gewoon echt niet wennen. Dan zoeken we samen naar een oplossing. Dat kan bijvoorbeeld een bril met een leeshoekje zijn, twee brillen of een lens naast een bril. Alles beter dan problemen houden met je bril namelijk!

Groet,

Remon

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *