,

Problemen met lezen na een staaroperatie?

Er komen regelmatig mensen bij Remón Optiek die ná een staaroperatie een probleem hebben: ze hebben een bril nodig. Een leesbril, om precies te zijn. Hoe komt dat?

Als iemand staar heeft, wordt tijdens een operatie een nieuwe lens geplaatst. De oogarts gaat er van uit dat de patiënt in de verte goed wil zien. Na een staaroperatie blijkt dat dat perfect is gelukt. Maar pakt de patiënt er vervolgens een boekje bij, dan komt ie tot een heel vervelende ontdekking: “Ik kan niet meer lezen!” En dan komt ie naar Remón Optiek en moeten we constateren dat iemand voor de rest van zijn leven aan een leesbril vast zit.

Goed in de verte kunnen kijken wordt steeds minder belangrijk

Dat bij een staaroperatie wordt gekozen voor ‘goed in de verte kunnen kijken’, is wel logisch, want zo zijn we dat van vroeger gewend. Feit is echter dat goed in de verte kunnen kijken steeds minder belangrijk wordt. Onze wereld wordt namelijk steeds kleiner. Over tien jaar loop je naar je auto, gaat er in zitten en zegt naar welk adres je wilt en dan zal je auto je er brengen. Zelf zit je de hele rit op je iPad te kijken – of lees je een boek. Het is misschien goed om je dat voor je een staaroperatie moet ondergaan te realiseren.

Wij zien bij Remón Optiek ook mensen komen, halverwege de 40, die hun ogen hebben laten laseren. Dat léék destijds een perfecte manier om van een bril of lenzen af te komen. Maar als je dan 42, 43 jaar bent, dan begint het lezen minder goed te lukken en moet je ook aan de leesbril.

Mensen met een min-sterkte maken bij het lezen gebruik van hun ‘afwijking’

Er is een grote groep mensen die een min-sterkte hebben. En die kunnen juist tot op hoge leeftijd lezen zónder bril. Die maken bij het lezen (en andere activiteiten dichtbij) eigenlijk gebruik van hun eigen ‘afwijking’. Je herkent deze groep vaak aan een bril óp hun hoofd. Ze hebben dan voor veraf een bril, die ze omhoog zetten zodra ze gaan lezen. De meeste brildragers hebben hier een hekel aan en die kiezen dan voor multifocale glazen. Dan wordt de min-sterkte onderin de glazen gecorrigeerd met een plus-sterkte en komt het glas in dat deel eigenlijk op 0 uit.

Het klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar mijn belangrijkste boodschap is: laseren heeft maar tijdelijk een positief effect en als je een staaroperatie moet ondergaan, realiseer je dan dat je daarna een leesbril moet. Gelukkig worden die ook steeds mooier…

Wil je meer weten? Kom gerust even langs in de winkel!

Groet,

Remon

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *