,

Waarom is lenscontrole zo belangrijk?

Dat je contactlenzen goed moet schoonhouden door het gebruik van contactlensvloeistof, weet iedereen. Maar er is één aspect waarmee lensdragers het soms niet zo nauw nemen: de lenscontrole. En dat kan zelfs blijvende schade aan de ogen opleveren.

Wij houden bij Remón Optiek de stelregel aan dat dragers van zachte lenzen minimaal eens per half jaar en van harde lenzen minimaal eens per jaar op controle moeten komen.

Waarom is dat nou zo belangrijk? Omdat je anders het risico loopt de gezondheid van je oog blijvend aan te tasten. Zeker bij een zachte lens zie je dat. Er zitten allerlei kleine bloedvaatjes om het oog. Als een lens niet goed op het oog aansluit of te lang gedragen wordt, krijgt het oog te weinig zuurstof. Die bloedvaatjes gaan dan heel langzaam naar binnen groeien. In het ergste geval zelfs over het hoornvlies heen. En dan moet je niet alleen voor altijd stoppen met lenzen, dan ben je ook voor een deel je heldere zicht kwijt. En wat je hebt verpest, krijg je nooit meer terug.

Door de halfjaarlijkse controle kunnen we eventueel ingrijpen als de bloedvaatjes groeien

Bij de halfjaarlijkse controle kunnen wij zien of die vaatjes groeien en kunnen we eventueel ingrijpen. Dat kan gebeuren door andere vloeistof te gebruiken of een ander type lens of een lens met een andere bolling. Bovendien zijn we er altijd op tijd bij als je je controles op tijd uitvoert.

Dit soort problemen doen zich vooral voor bij mensen die hun lenzen te lang dragen. Een maandlens zes, zeven weken bijvoorbeeld. Of een lens voor twee weken altijd drie, vier weken. En dat structureel. Wat dit betreft zijn daglenzen het veiligst en het meest hygiënisch; die kun je nooit langer dan een dag dragen.

Bij te lang gebruik van harde lenzen loop je kans op vervorming van je oog

De jaarlijkse controle bij harde lenzen is om een andere reden belangrijk. Er is daarbij minder kans op ellende met de bloedvaatjes, maar wel kans op vervorming van het oog. Bij iedereen verandert de vorm van het oog altijd een beetje. Maar als dat gebeurt met harde lenzen, vervormen je lenzen niet mee. Daardoor kan kan het hoornvlies op een gegeven moment gaan vervormen. Door jaarlijks een controle te doen, kun je dat proces goed in de gaten houden en problemen voorkomen. Het komt wel voor dat mensen die te laat komen een paar maanden met lenzen moeten stoppen voor we ze nieuwe kunnen aanmeten. Eerder krijgen wij hun blik niet helder.

Dit alles is ook de reden waarom wij onze klanten met lenzen rond het controlemoment een aantal herinneringskaarten sturen. Het is niet dat wij zo graag controleren, wij willen vooral dat onze klanten gezonde ogen krijgen én houden.

Wil je meer weten over lenzen, zoek me dan vooral op in de winkel.

Of maak meteen online een afspraak!

Groet,

Mark

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *