,

Wat doen alcohol en drugs met je ogen?

Bij goede zorg voor de ogen van onze klanten hoort dat we niet alleen ooit een papiertje haalden, maar dat we constant op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. Dat geldt voor technische ontwikkelingen op het gebied van lenzen en brillenglazen en trends op het gebied van monturen, maar niet in de laatste plaats ook voor de oogzorg.

In dat kader bezochten we deze week een voorlichtingsavond van de oogartsen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek over ‘verslaving en oogheelkunde’. Verslaving moet je dan ruim zien; het ging over alcoholverslaving, drugsgebruik en roken, maar ook over ‘beeldschermverslaving’. Alcoholgebruik kan bijvoorbeeld leiden tot macula degeneratie. In gewoon Nederlands: een grijze vlek voor je ogen. Dat is in het dagelijks leven een heel vervelende aandoening, die normaal pas bij 50-plussers ontstaat. En dat door roken de bloedvaten vernauwen en je droge ogen krijgt, levert dezelfde kwaal op.

En wat dacht je van ‘beeldschermverslaving’? Kan zomaar leiden tot branderige, geïrriteerde, droge, rode en/of tranende ogen. Soms zijn die klachten te verlichten door het scherm anders te plaatsen (niet te hoog!), een goede stoel en een betere verlichting. Maar vaak is een special computerbril echt noodzakelijk. Ook als je, zoals Paul McCartney, aan ‘oog-yoga‘ doet.

Wat volgens de oogartsen ook echt een probleem van de laatste jaren is: partydrugs! Jongeren vinden het, zo lijkt het, normaal om bijvoorbeeld XTC-pillen te nemen. En die pillen worden steeds zwaarder. We kregen tijdens de voorlichtingsavond het voorbeeld te zien van een 20-jarig meisje. Zij werd door de opticien doorgestuurd naar de oogarts met een heleboel klachten. Bewegende witte en zwarte stippen die aan en uit gingen. strepen, halo’s om voorwerpen, flitsen, noem maar op. Ze zei dat ze het gevoel had op een schip te zitten en als ze naar haar handen keek, leken die heel ver van haar lichaam af te staan. Wat bleek toen de oogarts na een onderzoek ging doorvragen? Ze gebruikte XTC, speed, cannabis en cocaïne…

Dit soort informatie maakt meteen duidelijk waarom je bij oogklachten naar een goede opticien moet gaan. Die heeft namelijk wel zijn vakdiploma’s, die investeert wel doorlopend in bijscholing en die kan wel het kaf van het koren scheiden. Soms is de oorzaak van iemands oogproblemen namelijk niet op te lossen met (alleen) een bril…

Groet,

Remon

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *