Wat doet de optometrist?

Sinds enige jaren ben ik op de vrijdag als optometrist werkzaam bij Remón Optiek in Lemmer. Het is lang niet iedereen duidelijk wat een optometrist nou precies doet. Ik leg het graag uit.

De optometrist zit tussen de oogarts en de opticien in. Wij zijn vaak het vangnet voor de oogarts. Doordat we net als de oogarts druppels mogen gebruiken, kunnen we dieper en verder in het oog kijken dan de opticien. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld het netvlies en het hoornvlies goed controleren, de structuren in het oog beter beoordelen en zien of iemand gevorderde staar heeft.

Het begint bij ons altijd met een gewone oogmeting. Als de opticien ziet dat de gezichtsscherpte is gedaald of er sprake is van dubbel zien of constante hoofdpijn of er is een contactlensprobleem waar hij de vinger niet op kan leggen, dan kan ie een afspraak inplannen bij de optometrist. Die kan mede door het oog met die druppels ‘stil te leggen’ diepgaander kijken en op zoek naar eventuele afwijkingen.

Het is aan ons om in gewone mensentaal te vertellen wat er aan de hand is

Als we tot de conclusie komen dat het probleem niet optisch is, dus niet te verhelpen met een contactlens of een bril, dan kunnen we beslissen om door te verwijzen naar de oogarts. Natuurlijk willen onze klanten dan weten waarom we ze doorsturen. Mensen zijn niet achterlijk. Bovendien vinden de oogartsen het, in tegenstelling tot vroeger, niet erg meer als wij meer informatie geven dan alleen de mededeling: “U moet naar de oogarts”. Het is dan aan ons om in gewone mensentaal te vertellen wat er aan de hand is. Als ik staar vermoed, zal ik dat gewoon zeggen. En als ik een kleine bloeding zie of een netvliesloslating ook. Desnoods stuur ik iemand meteen door, als ik het nodig vind dat de oogarts snel ingrijpt.

De optometrist is misschien onbekend, maar de opleiding bestaat al sinds 1989 als voltijds hbo-opleiding in Utrecht. Het is een technisch-medische opleiding. En de oogartsen zijn er blij mee, want ze hebben ons keihard nodig als voorportaal. Zeker in het noorden en oosten, waar een fors tekort aan oogartsen is. Bij Remón Optiek werk ik elke vrijdag. Vermoedt u een probleem, schroom dan niet om een afspraak te maken.

Vriendelijke groet,

Piet van der Meulen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *