,

Welke bril past bij wie?

Bij de opleiding tot opticien leer je perfect hoe je technisch gezien een bril moet aanpassen. Maar vreemd genoeg is er geen enkele aandacht voor het uiterlijk.

We weten allemaal: als je een montuur uitkiest, kies je voor een paar jaar letterlijk een eyecatcher aan. Je moet er dus alles aan doen om iedereen aan het voor hem of haar perfecte montuur te helpen. Dat zien alle medewerkers van Remón Optiek als een heilige opdracht.

Hoe weten we welke bril bij wie past? Het begint met een nauwkeurige observatie van het gezicht. Wat voor type gezicht heeft iemand? Hoe staan de ogen? Wat voor neus heeft iemand en wat is de stand van de neus? Heeft iemand een lichte huid of juist niet? Hoe zit het met het haar? Daarnaast kijken we naar de persoon. Wat voor type mens is het? Modern? Zakelijk? Juist wat ingetogen? En we gaan uiteraard in gesprek. Welk type montuur heeft iemand in gedachten? Wat voor werk doet iemand? Want in de bouw heb je een steviger montuur nodig dan wanneer je een kantoorbaan hebt.

Het grappige is dat de meeste klanten bij ons uiteindelijk toch kiezen voor een van de eerste drie brillen die wij hebben uitgezocht

Zodra we een beeld hebben, gaan we passen. Sommige mensen komen vrij snel tot een keuze, anderen passen eerst wel dertig brillen. Het grappige is dat de meeste klanten bij ons uiteindelijk toch kiezen voor een van de eerste drie brillen die wij hebben uitgezocht. Dat is voor ons een bevestiging dat we de klant goed geobserveerd en aangevoeld hebben.

Wat wij wel vaak doen: tussen de opties die we laten zien ook iets tonen waarvan de klant zei die niet te willen. Iemand die bijvoorbeeld zegt: “Niet zo’n dik montuur” toch ook even een steviger montuur laten passen dat ie zelf nooit zou uitkiezen.

Er zijn allerlei theorieën over wat wel of juist niet past bij een rond, een lang of een vierkant gezicht. Wat mij betreft zijn die veel te star. Er zijn wel wetmatigheden. Maar ik vind het onzin dat iemand met een rond gezicht geen ronde of ovalen bril mag hebben.

Bij Remón Optiek hebben we ook de afspraak dat we altijd eerlijk zijn. Als een bril echt lelijk staat, dan zeggen we dat. “Deze is technisch gezien niet zo mooi.” Dat kunnen we ook uitleggen. Dezelfde bril valt bij de een perfect en bij de ander totaal niet. Wie dan toch voor die bril kiest, mag ‘m uiteraard kopen. We zeggen er dan wel bij dat de kans op problemen groter is, bijvoorbeeld op afzakken, knellen of gewoon ‘niet lekker zitten’. Wij vinden een bril een te grote aanschaf om daar niet eerlijk over te zijn.

De laatste jaren veranderen de collecties veel sneller dan eerst. Wij volgen allemaal de modebladen op de voet, kijken wat er op beurzen gebeurt en volgen celebrities. En dan is het onze uitdaging om naast een ingetogen collectie ook de trends zo snel mogelijk in de winkel te hebben. Veel mensen in Lemmer en omgeving weten juist daarom de weg naar onze winkel te vinden.

Dus wees welkom!

Femke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *